"Stadthaus am Mügelsberg"

"Stadthaus am Mügelsberg"

Client: private

Area: gross floor space 425 sqm

Cost: "kostengruppe" 300-400; gross 750.000€

Time Frame: 2016 to 2017

Program: office and residence

Awards

BDA Prize


Idea/Concept
Our initial approach was for a building, independent of site, that could be incorporated into the city fabric. It would programmatically take into account work, family and friends while maintaining the potential to be a living and innovative piece of the city.
The place we intented to create would be an anchor but also be flexible to accomodate for modernization. After a long search in partnership with a fellow architect, a site in the city center of Saarbrücken was acquired that would allow us and our partner to accomplish this vision.

Urban Environment
The "Stadthaus" is located within the city center of Saarbrücken, in a neighborhood distinguished by its proximity to Echelmeyer Park, a spacious and historic green space with abundant greenery. In the center of the park is the Church of St. Michael while the periphery of the park is lined with schools, a daycare and various housing. This synthesis of public and private uses, along with the ample public space, generates a heterogeneous, social and cultural urbanity, making the site an ideal environment for the design.
Our "Stadthaus“ is built at the end of the northern block along the park and is directly next to the campus of the vocational school, which is historically listed. The south facade faces Echelmeyer Park and serves as the entrance, while the west facade opens to the schoolyard of the vocational school and the north end completes the house with a private garden.

Floor Plan
The building rises five stories, assembled cube-like above the nearly square foundation.
The lower floors are planned as an office, with secretariat, conference room and kitchenette on the ground floor and open plan office space on the first floor. There are no additional organizational elements present in the plan apart from the necessary walls along the building's central axis. This ensures spatial continuity and more natural cross-floor communication, aiding workflow.
A first residential is located on the second floor. A vast living room is created through an open plan and is augmented by multiuse rooms and a balcony.
A residential unit on the third and fourth floors rounds out the uses in the "Stadthaus". A spacious children's room and bedrooms with bathrooms are located on the third floor. A living room unit, with panaromic views afforded by ample glazing to the north and south, is organized on the fourth floor with a loggia to the southern end.
The floor plan design can be changed at any time. A partitioning of the ground floor from the first floor could create two new units or common rooms which could be used as guest rooms or a kitchen.

Construction/Material
The building structure is composed of 50 cm thick lightweight concrete walls which fulfill EnEv standards and are well insulated, producing a natural and stable interior temperature.
For the exterior casing, concrete is pressed into a texture of horizontal planks, then wrapped in sections around the building. The levels were fixed with reinforced concrete anchors.
Inside, the concrete slabs are pressed with a smooth formwork, differentiating the interior appearance from the outer. The concrete is formed through a treatment of compression, contortion and reduction, producing a textural image throughout the interior. On the exterior the slatted scheme diminishes this intrinsic texture in the concrete, allowing for a monolithic appearance, while simultaneously generating a new quality in the element.
All windows are flush with the concrete outside, and inside a circumferential, wall thick oak frame complements the interior space and may be used as seating or playing areas. The expansions and wall trims are made of oiled three-ply panels.
All materials and surfaces were chosen so that their assembly and materiality would be apparent. The staircases are made of simple precast concrete with oiled faces.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

Your cookie preferences have been saved.