Freedom of Tempelhofer

Freedom of Tempelhofer

Awarding Agency: Land Berlin

Time Frame: 2012

Program: Building Planning and Engineering

Urban Concept

The site of the former Tempelhof airport has occupied a special position in Berlin's urban fabric for several generations. Due to the early military use of the area as a parade ground and the subsequent use of the site as an airport, the site was always excluded from the urban development of the growing city in terms of development and development. In fact, these uses meant encapsulating the vast terrain of the adjacent cityscape. As a result, urban development took place around the area, and this development, in turn, created structures that helped to isolate the area. Thus, the area is now used and demarcated at its edges differently. In the south, the A100 motorway and the S-Bahn ring run, in the northwest are the former airport buildings and in the east, the residential Neuk├Âllns reach up to the runway. Only in the north does the urban space seem to be linked to the area. The green areas of the Volkspark Hasenheide seem to complement the open spaces of the airport area, but this area is being cut by the Columbiadamm. The integration of the areas planned as a park and recreation area with additional uses on the peripheral areas, in the urban fabric that has grown, will have to be achieved through the few new points of connection to be created. They are compounds designed to create a working, usable structure without displacing the old and newer history and character of the place. The long-term use of the airport and above all the importance of the airport after the Second World War during the isolation of Berlin from the Federal Republic, make it not only obvious, but also legitimate to create motifs and images that comment on this function. The bridge as a symbol for linking two places or overcoming distances sets the transfer of the motif to aircraft. The bridge construction, with its two emerging main girders, is reminiscent of aircraft stabilizers. However, these are deformed, hanged and twisted. Due to the over-shaping of the motif, the bridge receives an individual character and a precise location.

Construction Concept

The new bridge at the Tempelhof was optimized according to the local situation. So the clamping was placed on the right side over the roadway. Thus, the train can be made from the resulting frame corner with effective steel elements. At the same time this page is stored on pendulum rods, which can compensate for the temperature deformations. Bearings requiring maintenance are on this page. The clamping on the left side is made possible by massive steel box girders, which are clamped by built-in parts in solid construction. There are no warehouses here. This creates an effective frame bridge, which is convincing economically but also by your character. The construction of the bridge takes place in such a way that first the two main beams are lifted and then the further construction can be erected over the running railway enterprise. The drainage takes place essentially on the side of the pendulum rods via a gutter.

Explanation of the Construction and Material

The two main girders are made of mild steel welded hollow sections, which are manufactured in the workshop and are collected on site. The cross beams are standard double T-profiles, which are located between the main beams at a distance of 3.75m and with the reinforced concrete of the roadway construction represent a composite beam. The cross members on the outer sides are subject to the same manufacturing and construction principle. The profiles of the cross beams are supplemented at the ends by anchoring plates and steel swords, which serve as a parapet construction. The surface of the main beams is treated with anti-corrosive coating after the weld seams and butt joints have been smoothed, and then treated with a light and shiny PU coating on site.

Statement of Economic Value

The chosen design principle of the frame bridge made of steel supplemented with a composite plate represents an extremely economical system. The two main beams are structurally favorable between the roadway and the sidewalk, in this way can use very low profile thicknesses and dimensions for the cross member and the composite ceiling; Furthermore, the course of the main carrier is optimized in such a way that it follows the clearance gauge of the web and thus allows the shortest possible spans and heights. The possibility of prefabrication of most structural parts in the factory favors a short installation time and consequently also short deadlines for rail traffic, this contributes to further cost minimization.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

Your cookie preferences have been saved.