Nalbach School

Nalbach School

Awarding Agency: city of Nalbach

Time Frame: 2005

Program: new school

Awards

Nalbach School Competition – 2nd Place


CENTRAL IDEA

Our proposal references a traditional village school house. All uses are served in a compact, clearly organized single building. The theme grew from this modesty.

URBAN ADDITION

Within the site, which was formerly a sports field, we chose to place the new building volume on the edge of Hüttenberg Straße, thereby maintaining most of the former field as an open space for the children to play.

The existing slope of the site and the building's placement within it offer two natural approaches. The path over Hüttenberg will be preferential for the children that walk from Nalbach to school, the entrance from this way is planned via the patio. The students that arrive by bus or car, will have a wide entrance through the school yard in the direction of Piesbacher Straße.

The orientation of the classrooms in the direction south-east and south-west directions create views in the direction of the Saar Valley and Dillingen.

VARYING USES

The organization inside the school easily allow for many possible scenarios of use.
Without traveling long distances, the school takes advantage of the spaces organized for all day use.

Students participating in afternoon care can enter the sport hall without needing to go through the school.
Gym members can get to the sport hall via the foyer. The school and detention areas are enclossed in this case by adjustable walls in the foyer.

The cafeteria is entered thourgh a separate entrance in the direction of Hüttenberg and the patio.

CLASSROOMS

The classrooms will mostly be accessed through the corridors. Warbrobes are lacated in niches within the respective classrooms. Connection to the middle rooms, partially located the same level, partially via "maisonette" stairs, allows for a flexible use of these rooms. Individual classrooms are sometimes doubly assigned, allowing for a reaction of varying situations in the middle rooms. Middle rooms are used for a maximum of four cohorts. The maisonette stairs further function as emergency exits.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

Your cookie preferences have been saved.