Reethus Town Hall

Reethus Town Hall

Awarding Agency: Flora Westfalica - FGS Fördergesellschaft Wirtschaft

Time Frame: 2017

Program: Culture / Event Space

Awards


Central Theme

The design draws its main inspiration from a house of reeds. A roof, lightweight like a reed, covers a large area. Its smooth form unites the entire interior. The building opens with a generous gesture to the Ems floodplain, covered in reeds. The reed supports enclose the singular interior and allow glances into the event space. Inner and outer spaces are thus brought together harmoniously. The new Reethus doesn't have a backside. The supposed backside of the building is articulated in a hierarchical manner. This exceptional building will bring the City of Reethus prominance within the region. Even from the highway, the uniqueness of the building relative to its environment is apparent.

Design Direction

The wide main entrance to our new Reethus is on the "Mittelhegge" side. A strict orthogonal pathway system spreads from the main entrance in the style of a ropes course or a circus. Existing structure is integrated into the new environment. The orientation is clearly ordered to achieve heirarchy and character. A narrow footbridge runs parallel the building and links directly to the main "Flora Westfalica" walkway.

Organization

A central foyer is reached through the main entrance. The dimensionality and situation of this open space allows the coupling of the restaurant and the hall. The single rooms may be bound together to create a big event space, which may be used in many ways.

Materiality

Lightweight materials prevail. The "reeds" and the lightweight roof are primarily constructed with steel, the enclosed cloakroom and adminstrative spaces of the interior from solid concrete. The visible facades of these inner areas are clad in a perforated corrugated copper sheeting. The oscillating exposure of the window situation and the resulting aperature sizes create a variable transpency on the intererior.

Energy Concept

The orientation of the glazed areas to the south allows for the use of passive solar energy. To avoid overheating, variable lightweight sunshades are provided between the "reeds". Options for large openings on the top and bottom of the facade may be used to dispell excess heat in the summer.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

Your cookie preferences have been saved.