Mainz Rathaus

Mainz Rathaus

Awarding Agency: city of Mainz

Time Frame: 2014

Program: state and community construction

CONCEPTUAL - RATHAUS MAINZ

URBAN INTEGRATION AND QUALITY

"Meenzer Living Room“ -

Teppich und Möbel Das Rathaus und sein Umfeld wird zum Treffpunkt und zentralen Ort für die Mainzer und ihre Gäste. Das Adenauer Ufer wird im Wettbewerbsbereich in seiner Monumentalität abgeschwächt und „wo hnlich“ eingerichtet. Ein we sentlicher Bestandteil uns eres Konzepte s ist das „Verlegen“ des Wohnzimmerteppichs rund um da s Rathaus. Das historische Rathaus als eines der bedeutendsten Bauwerke im Rhein-Main-Gebiet wird hierdurch gebührend gerahmt. Ein weiterer Baustein des Konzeptes ist die Schaffung einer neuen Adress e zur Stadt hin. Durch die neue Öffnung die sich in ihrer Lage und Dimension an der vorhandenen Pergola auf dem J ockel-Fuchs-Platz orientiert wird die fehlende Verknüpfung der Altstadt mit dem Rathausplateau geschaffen. Der „Teppich“ wird durch Reduzierung der überbreiten Rheinstra ße auf 4 Spuren näher an die Stadt verlegt. Hierfür verzichtet man auf Verkehrsinseln und überf lüssige Auf- und Abfahrtsspuren zur Quintinstra ße und zum Parkhaus. Vom Rheinufer aus wird das historische Rathaus zukünftig zugänglich gemacht. In den beiden unteren Ebenen ist ein 2 Etagen hoher offener Ausstellungsraum geplant. Dieser kann ein Museum oder eine Galerie beherbergen. Weiterhin sind Verkaufsf lächen zur Straße am Rathaus vorstellbar. Ergänzt durch Stadtmöbel wie die neue Freitreppe und eine weitere Erschliessungstreppe an der Ecke Rheinstra ße / Stra ße am Rathaus wird das „Meenzer Wohnzimmer“ zukünftig zu einem einladenden Ort mit vielfältigen Aufenthaltsmöglichkeiten. Garten und Platz Ein weiterer städtebaulicher Baustein ist da s Schaffen eine s „Vorgartens “ im Bereich des südlich ans Rathaus grenzenden Blocks zum Rhein hin. Dieses orientiert sich stark an der Ufergestaltung der weiter südlich gelegenen Bereiche de s Lauterenviertels. Der Fischtorplatz wird als Quartierplatz ausgebildet. Die Blickachse zwischen Dom und Rhein wird von allen Einbauten befreit. Bezüglich Materialität orientiert sich der neue Fischtorplatz an den historische Gebäuden und Plätzen der näheren Umgebung.

ARCHITECTURAL / CREATIVE QUALITY AND PRESERVATION

The form and materiality of the town hall building have not been altered from their originals except for the incision for the Rheinstraße. Clearly readable new components like the "carpet" and the wooden staircase will expand the ensemble. The entrance from Jockel Fuchs Square, which is occasionally criticized, is not altered in our concept. The building, in our opinion, should not have too powerful an facade intervention as to overshadow the historic facade. New construction on the interior is limited to the necessary but the building will be reorganized according for its new use. On the two lower levels, where the new museum use will be housed, will the spatial arrangement clearly delinate its addition. The exterior "carpet" is based on designs done by Arne Jacobsen for the Swedish wallpaper manufacturer Boras in the 50s. The pattern, 2742, is the template for a new stone carpet. Arne Jacobsen's designs are also the inspiration for all of the outdoor furniture. The lightness of the material of the new wooden staircase between Jockel Fuchs Squarea and the Rhine's banks lends the structure an ephemerality. The energy from the parapet keeps the staircase a fitting distance from the monument.

STATIAL ORGANIZATION AND FUNCTIONALITY

By opening the town hall's base to Rheinstraße, the accessibility of Rheingoldhalle and Jockel Fuchs Sqare will improve. This new entrance is also used for the main entrance to the underground parking lot, located under the ensemble. Only a few interventions will occur on the interior of the building. On the ground floor, the offices along Jockel Fuchs Sqare are removed, creating a spacious public area that may be used for temporary exhibitions, lectures, receptions or the like. The formerly cramped town hall ground floor transforms into a generous urban foyer. The fifth floor is home to 2 different sized rooms for 160 and 80 people respectively, equipped with separate kitchens and toilets. As such, the area has many concievable future uses such as weddings, seminars, etc. In the future, the two lower levels will be accessed from the Rhine Promenade. From here, one may pass through the historic wine tasting room which is now the museum cafe to the new exhibition space, located on the ground floor. The auditorium will be opened up to the exhibition area in the second basement. Film screenings and lectures are among the possible uses for this space. The historic staircase and the foyer on the ground floor will be directly connected by the open bridge over the exhibition. The areas of the first basement to the "street at the city hall" become a shop space. Here, one can imagine a shop for contemporary furniture, design items or books. The courtyard between the town hall wings remains a quiet place. After the renovation, it is concievable that this space could exhibit sculptures. The aim is to do justice to the meditative quiet place without provoking a need for major changes.

EFFICIENCY AND SUSTAINABILITY

Only minor intervention is needed on the monument. The load-bearing structure does not need to be altered at all and, as a result, the necessary investment costs are calculable. The project is feasible. Inside and outside are implemented independently. Due to the ensemble's transformation fro mteh monumental town house environment to the "Meenzer Wohnzimmer", attention is paid to the public which the space will serve, adding a great deal of value to the urban fabric and the community. Long-term, our vision would transform this monument into of Germany's most beautiful places.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

Your cookie preferences have been saved.