Oberkirch Old Town

Oberkirch Old Town

Awarding Agency: Old Town Oberkirch

Time Frame: 2014

Program: Landscape and Open Space / Urban Design Project

THE CONNECTED CARPET - "THE LINEAR SQUARE"

The quality of urban life is characterized by the diversity of its social, cultural and commercial links. Urban density with maximum openness to social groups and their diverse interests. The theater of urban life: where the citizens are the actors, the pavement the stage and the facades the backdrop. Tangentally, the stage is arranged to allow for maximum space. - LESS IS MORE - Thus, the first step in the urban renewal of Oberkirch's old town is a clearing of the streetspace, pushing back unilateral interests in favor of a holistic approach. All elements are incorporated: material diversity, over-furnishing, special use rights, etc. The elements that promote public life, the indispensable furniture for a vital functioning in everyday life, are used to gently create a new order. Tried and tested and cherished qualities from the urban landscape will find themselves in the new space. The built structure comes to the forefront and the quality of the urban space blossoms. The new covering carpet is made from regionally grown "Seebacher Granit" in the main street. It closes the stark break of the motorized traffic axis that has been previously existed there. The reinterpretation of the main street as a connecting and repairing element also strengthens the use profiles and character of the two city halves. In the north, the church square with its harmonic square is a haven of peace with an educational focus. In the south, the livelier quarters work as a stream with cultural, craft and gastronomic prioritized. Particular emphasis is placed on barrier-free development throughout the old town. The adjoining pavement in the color canon is gently integrated thanks to the iridescent color of the local granite. The historical Rundling is deliberately highlighted by a modern materiality made of refined cast in place concrete. A path width of 3.00 meters is consistently maintained throughout. The border areas adjacent to facades and private land are infilled with historic pebbles when necessary. The cast in place concrete is additionally structured with incised false joints that unobtrusively condense in the area of ​​the suspected historic tower positions.

THE VEGETATIVE AND OPEN SPACE TYPOLOGY

In the immediate area around the historic Rundling there are free space potentials, which are set in urban and thematic value. This is how the "new gardens of the old town" develop in the immediate vicinity of Rundling. For this purpose, existing free space qualities are enhanced by horticultural themes. The result is small, introverted garden spaces that, as green business cards, increase the floral element in the old town and give a feel-good character to inner-city life as a retreat. Furthermore, activity zones in the form of play and movement courses with a contemporary design and equipment are established. The urban reorganization, for example, by demolition and new construction (outbuildings of the city palace) new places are created. The roundlet takes over the function of the string of pearls, on which the individual punctual free space qualities can be threaded.

INTERACTION OF THE SPACE EFFECTS

The networking effect of the new floor covering creates a generous open space between the rows of houses on the main street. Parallel to the facades, mobile zones are set in a modest rhythm. These are characterized by up to 10.00 m long Stammholzbänken, which emphasize the reference to the region and its natural products. They are supplemented by groups of trees of tall trees. The resulting interplay of summarized urban furniture and free, unoccupied rooms allows flexible use of public space gained, especially for gastronomic focal areas.

MATERIALS, FURNITURE, AND EQUIPMENT FROM THE HOME

When selecting the materials, attention is paid to the resource-saving and sustainable use of the raw materials used. The new decking and equipment concept plans to use as many regional products as possible in urban space. In addition to the Seebacher granite for the floor covering and the porphyry plaster for the building edge zones, the space-defining benches are also made from regional raw materials. The historic Rundling, which is attached as a refined in-situ concrete surface, gets its color through the influence of a colored aggregate granules of native porphyry chips. The surfaces are subsequently roughened and lightened by sandblasting. The border areas of the roundling are adapted to the connection areas with the split pebble pavement which also occurs.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

This website is using cookies to provide a good browsing experience

These include essential cookies that are necessary for the operation of the site, as well as others that are used only for anonymous statistical purposes, for comfort settings or to display personalized content. You can decide for yourself which categories you want to allow. Please note that based on your settings, not all functions of the website may be available.

Your cookie preferences have been saved.